– Produserer over dobbelt så mye strøm som vi forbruker

 

Da Christoffer Nylehn Karlsen og familien skulle flytte stod det mellom en «vanlig» tomannsbolig og et Plusshus på Ormåsen. Redusert strømforbruk og Christoffers interesse for teknologi gjorde valget enkelt. Etter ett år i Plusshuset har de brukt knappe 8600 kilowatt-timer og har 10.000 kr til gode hos strømselskapet.

I august 2021 stod det første Plusshuset på Ormåsen ferdig og Christoffer og familien flyttet inn. Nå har han og kjæresten, deres tre år gamle datter og familiens hund bodd i Plusshus i ett år.

Hvilke erfaringer har de gjort seg og er de fortsatt fornøyd med valget? Våre egne fagmenn Roger og Nils-Petter reiste på ettårsbefaring hos familien Karlsen. Her kan du se hva Christoffer hadde å fortelle. 

Skeptikeren ble overbevist – Plusshus er en god investering

Så hva er egentlig et Plusshus, spør du kanskje? Kort fortalt er et Plusshus et hus som produserer mer energi enn det forbruker. Sørvendte solcellepaneler på taket, balansert ventilasjonsanlegg med varmegjenvinning, energibrønn og gratis avkjøling er blant detaljene som gjør det mulig. 

– Konseptet med Plusshus har interessert meg siden vi begynte å se oss om etter noe nytt; det å bo i et fremtidsrettet hus hvor vi er selvforsynt med strøm, forteller Christoffer mens vi gjennomfører befaringen på eiendommen.

Det grønne huset i moderne stil ligger fint plassert i ytterkanten av boligfeltet. På garasjen har det kommet opp et imponerende fuglehus i samme farge, og inngangspartiet er innbydende dekorert med krukker og blomster.

Ormåsen ligger bare 20 minutter fra Kongsberg og 30 minutter fra Drammen. Selv om det er kort vei til byen, kan Christoffer og familien også nyte fordelene av å bo tett på naturen. Det er ikke uten grunn at Ormåsen kalles «stedet i det grønne». Her har de lysløyper, skiløyper og tursti, barnehage, barneskole og matbutikk rett i nærheten.

– Jeg var litt skeptisk til å begynne med siden det kostet en del penger sammenlignet med en tradisjonell enebolig. Men når du ser hvor god økonomien er i dette, blir det en investering, sier Christoffer og viser oss videre inn i entreen.  

Produserer over dobbelt så mye strøm som de forbruker

Plusshusene er konstruert for å produsere mer energi enn de forbruker. Med hele 52 solcellepaneler på taket, som hver kan produsere 300 kWh, nøye beregnede takvinkler for gunstige produksjonsforhold, vannbåren varme og god isolasjon, er Flagets Plusshus en lønnsom investering. 

– Strømforbruket vårt er minimalt. På ett år har vi brukt 8600 kWh. Ser vi dette opp mot hva solcellene har produsert, som er ca. 15 000 kWh, er dette et regnestykke som absolutt lønner seg, sier Christoffer og viser oss rapport fra strømselskapet på hvor mye han har produsert og solgt.

Strømforbruket i Plusshuset er altså omtrent 1/3 av gjennomsnittlig strømforbruk i en enebolig, ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå (25 458 kWh i 2021).

– I snitt er forbruket vårt på 16 kWh per døgn, mens snittet på produksjon av solenergi ligger på rundt 37 kWh per døgn. Vi produserer altså over dobbelt så mye som vi forbruker, forteller Christoffer mens han peker på grafene.

Slik det er nå betaler huset seg selv, inkludert kommunale og øvrige utgifter. Selv om strømprisene skulle synke, vil ikke huset gå i minus.

Hittil i år har familien fått 16.000 kr utbetalt fra strømselskapet. Med kuldegrader og vinter rett rundt hjørnet har de bedt strømselskapet om ikke å utbetale penger fremover, slik at vinterens uunngåelige strømutgifter kan tas av bufferen. 

335 dager med strømproduksjon i løpet av året

I løpet av ett år har det bare vært 30 dager med lite eller ingen produksjon i Plusshuset. Den høye produksjonsgraden er takket være vinkelen på taket og husets plassering. Alle de 12 Plusshus-tomtene på Ormåsen ligger optimalt til for å fange mest mulig solenergi.  

Christoffer har bakgrunn som automatiker, noe som fører til en ekstra interesse for de tekniske løsningene i huset. På en LSD-skjerm kan han se effekten av det solcellene har produsert. I tillegg har de bestilt en modul som gjør at de kan se forbruk og produksjon i sanntid i en egen app.

Lyst og luftig

Det er lett å la seg forføre av de tekniske løsningene i et Plusshus, men også arkitekturen og romfølelsen er helt unik. Vi følger huseieren opp den brede og moderne trappen, opp til andre etasje. Her kommer vi inn i et åpent rom med store vindusflater som favner kjøkken og stue.

– Kjøkkenløsningen er vi veldig fornøyd med. Vi la inn et ekstra høyskap og endret på fargen. Løsningen er veldig luftig og fin, og vi bruker minimalt med lys for å kjenne at det er lyst nok, forteller Christoffer og fortsetter:

– Det er et veldig behagelig hus å bo i. Vi har vannbåren gulvvarme i hele første etasje og på badet oppe. Det fungerer veldig fint og gir en jevn og god varme. Om sommeren har vi gratis kjøling via samme system. Ventilasjonen er også bra og krever lite vedlikehold. Man trenger bare å bytte filter en til to ganger i året, og det er gjort på 10 minutter, sier han.

Avventer smarte løsninger enn så lenge

Som tilvalg til Plusshus på Ormåsen kan man få smarthusløsninger som styrer lys, varme, solskjerming, sikkerhet og ventilasjon i ett felles system. Tross interessen for teknologien har Christoffer ikke valgt å koble seg til smarthusløsninger – enda.

– Her skal alt være så «dumt» som mulig enn så lenge, for eksempel lysbrytere som gjør bare akkurat det de skal, uavhengig av internettilgang. Jeg vil heller integrere smarte løsninger senere, avslutter Christoffer med et smil.

Og befaringen?

Alt i orden, kun småplukk som enkelt kan fikses!

– Når kunden er fornøyd, da er vi i Flaget fornøyd, sier Roger.

Gunstige og grønne boliglån

Flaget AS har samarbeidet med Sparebanken Øst for å realisere Plusshus-prosjektet på Ormåsen. Banken har gitt finansiering til tomtene, samtidig som de tilbyr potensielle kunder grønt boliglån og grønt førstehjemslån til bankens beste rente.

– Grønt boliglån er et låneprodukt som tilbys boligkjøpere som har fokus på miljø i valg av ny bolig. Ved å tilby gunstig finansiering av miljøvennlige hus ønsker Sparebanken Øst å være med på å stimulere til mer bærekraftige valg, sier Nils-Petter Myhre Hoen, boligkonsulent hos Flaget.

 Grønt boliglån innvilges om boligen oppfyller ett av tre kriterier; energimerking A eller B, BREEM-NOR-sertifisering eller Svanemerket. Tilleggskrav for grønt førstehjemslån er at det må være kjøperens første bolig og at den brukes som primærbolig. Grønt boliglån kan man også få til fritidsbolig dersom denne oppfyller de samme kriteriene.

Fordeler med Plusshus på Ormåsen:

  • Grønt boliglån med gunstig rente fra Sparebanken Øst
  • Lavere strømregning
  • Salg av egenprodusert solenergi
  • Vannbåren varme – høy komfort
  • Mulighet for gratis kjøling om sommeren
  • Balansert ventilasjon; frisk luft i alle rom og pollenfri luft!
  • Høy boligverdi
  • Det beste for miljøet


Lær mer på plusshusormasen.no